Antara Ekstremisme dan Liberalisme

Gerakan Islam di seluruh dunia hari ini terperangkap antara dua keadaan iaitu ekstrimisme dan liberalisme. Kedua-dua keadaan ini menjadikan gerakan Islam bahkan umat Islam berada dikandang orang salah. Sesama gerakan Islam bahkan sesama anggota dalam satu-satu gerakan Islam juga saling tuduh menuduh dengan dua istilah tersebut.

Keujudan alQaeda dan yang terkini ISIS dengan bermacam-macam tindakan mereka yang dianggap bertentangan dengan ajaran Islam telah menjadikan seluruh dunia mengujudkan gerakan anti terrorisme. Konsep perjuangan, pengorbanan, jihad dan mati syahid telah disalah definisikan oleh dunia hari ini. Bahkan istilah negara Islam juga telah menjadi momok dan orang yang memperkatakannya boleh disalahkan bahkan ditangkap dan dibicarakan.

Disatu sisi lain beberapa kelompok telah dituding sebagai Islam Liberal atau faham/pemikiran Islam liberal atau perjuangan yang lebih liberal. Gelaran itu mudah diberi kepada individu atau kumpulan yang tidak disenangi oleh sesuatu pihak.

Perlu ada satu sempadan yang jelas antara Islam sebenar dengan Islam yang dikatakan ekstrim atau liberal. Mari kita menggali khazanah aqidah, fiqh, usul fiqh bahkan ilmu akhlak untuk mencari garisan yang jelas tersebut.

Semoga Allah membimbing kita semua.

Popular Posts